ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ S400 ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μετά την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 (+7,4%), οπότε η Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στις σχετικές μετρήσεις μεταξύ των χωρών της ομάδας G20, από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η τουρκική οικονομία άρχισε να επιβραδύνεται δραματικά, εισερχόμενη σε τεχνική ύφεση για πρώτη φορά από το 2009.

Ο στόχος ανάπτυξης που έχει θέσει η τουρκική κυβέρνηση στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο για την περίοδο 2018 – 2020, είναι 5,5%, και θα πρέπει να προέρχεται τόσο από την ανάπτυξη των τομέων υψηλής τεχνολογικής επιρροής όπως η άμυνα, η πολιτική αεροπορία, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, και η φαρμακευτική & χημική βιομηχανία, όσο και από την υιοθέτηση μιας πολιτικής παροχής κινήτρων σε ξένους επενδυτές προκειμένου να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία. Πρόκειται για σχεδιασμό τον οποίο δεν εκμεταλλεύτηκαν ικανοποιητικά οι επενδυτές από τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας G20, πλην κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων από την Κίνα, την Ιαπωνία και τον Καναδά (με βάση της εκτιμήσεις του Ιαπωνικού οίκου Nomura).

Το παράδοξο του ως άνω τουρκικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου είναι ότι τα κυριότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένουν για τη χώρα αυξήσεις του ΑΕΠ κατά πολύ χαμηλότερες: 3,4% η Παγκόσμια Τράπεζα και 3,1% το ΔΝΤ για το 2019! Και είναι παράδοξο επειδή οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται μεν στην τουρκική οικονομική πραγματικότητα αλλά είναι σαφές ότι αποτελούν και μέσο πολιτικής επιβολής -αν αναλογιστεί κανείς ότι οι οικονομικές μετρήσεις αποτελούν μοχλό πίεσης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Αναμφίβολα η πτώση της λίρας δεν οφείλεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας αλλά και σε άλλους λόγους (κυρίως γεωπολιτικούς/στρατιωτικούς) κάτι που θα δούμε να συνεχίζεται και στο άμεσο μέλλον, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά των S-400.

Εκτός από την αστάθεια της τουρκικής λίρας, ο υψηλός πληθωρισμός και τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας και συνήθως τέτοια προβλήματα δεν έρχονται για να φύγουν, τουλάχιστον σε σύντομους «οικονομικούς χρόνους» (π.χ. το 2016, ο μέσος πληθωρισμός ανερχόταν σε 7,78%, πάνω δηλαδή από το στόχο του 5% που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα, και ο οποίος δεν επιτεύχθηκε ποτέ).

Το 2017, ο μέσος πληθωρισμός ανερχόταν σε 11,14%, ενώ το 2018 ήταν 16,22%. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με νέα έκθεση της, στα τέλη του 2019 αναμένεται πληθωρισμός της τάξης του 15% (ανακοινώθηκε στις 13 Ιουλίου!), ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2020 (8,2%) και το 2021 (5,4%!). Στόχος της Τράπεζας είναι η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της σταθερότητας των τιμών και τον έλεγχο του υψηλού πληθωρισμού που εξακολουθεί να καταγράφεται στη χώρα.

Οι ανάγκες, πάντως, της Τουρκίας για ενεργειακούς πόρους, τους οποίους εισάγει σχεδόν εξ ολοκλήρου, καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από μεγάλα κεφάλαια, η διαθεσιμότητα των οποίων ήταν άφθονη τα τελευταία χρόνια αλλά στέρεψε δραματικά κατά το 2019, ύστερα από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι κατάφεραν πραγματικό πλήγμα στην τουρκική λίρα. Που ωστόσο, ως «φθηνό» νόμισμα προσέλκυσε περίπου 39 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 22 δις ευρώ στον τομέα του τουρισμού, με πρώτους να προτιμούν την Τουρκία ως χώρα διακοπών τους … τους Ρώσους φυσικά!

Και οι λόγοι που η γειτονική χώρα έγινε για το «ξανθό γένος» ο πιο δημοφιλής προορισμός, ενδεχομένως δεν είναι μόνο οι όμορφες παραλίες της Μικράς Ασίας, η φθηνή λίρα, η κουλτούρα και η τοπική (revocable) γαστρονομία, αλλά και τα παράπλευρα οφέλη από την αγορά των S-400. Με την απόκτηση των οποίων ο οικονομικός στίβος της Τουρκίας αλλάζει άρδην δεδομένου ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντισταθμίσει τα οφέλη της από την πώληση. Και εξηγούμαι: ή θα πληρωθεί στο ακέραιο την αξία των S-400, ή θα ζητήσει σοβαρά ανταλλάγματα ή … θα επιτεθεί οικονομικά στην βαριά τουρκική βιομηχανία με αξιοσημείωτες εξαγορές, κάτι που ο Πούτιν θα επιθυμούσε διακαώς!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα PoliticsReport.gr εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τους συγγραφείς τους. Η PoliticsReport.gr δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση υλικού χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της PoliticsReport.gr.