Προσδεθείτε! Ο ελληνικός πολιτισμός απογειώνεται!

Τα όσα συζήτησαν κατά την τελευταία συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός και η νέα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τους ανθρώπους του Πολιτισμού και των Τεχνών. Χρήζουν νομίζω βαθύτερης ερμηνείας όχι γιατί είναι σημαντικές οι δηλώσεις τους αλλά γιατί σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε εμείς τον Πολιτισμό σήμερα και κυρίως το πως θα διδάξουμε τρόπους ή μεθόδους διαχείρησής του στους νέους, όχι μόνο ως προϊόν!

Πριν όμως συνεχίσω τον σχολιασμό μου, ας δούμε επιγραμματικά τί εξαγγέλθηκε στην συνέντευξη τύπου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη:

  • Πρωθυπουργός: Tο υπουργείο δεν είναι μόνο ο θεματοφύλακας του Πολιτισμού μας αλλά καί αναπτυξιακό υπουργείο.
  • Πρωθυπουργός: Η σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό και με τον τουρισμό αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης.
  • Πρωθυπουργός: O πολιτισμός μας, κλασικός αλλά και σύγχρονος είναι το πρόσωπο της Ελλάδος.
  • Πρωθυπουργός: Oραματιζόμαστε για το χώρο του πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας.
  • Πρωθυπουργός: H διοργάνωση Ελλάδα 2021 θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της εξωστρέφειας».
  • Υπουργός: Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε τις λύσεις προκειμένου το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα. Μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός να στέλνει το μήνυμα μιας άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας του αύριο, έτσι όπως την οραματιζόμαστε. Μιας Ελλάδας δυναμικής, με επενδύσεις, με ένα πρόσωπο που πραγματικά αξίζει σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
  • Υπουργός: Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μουσεία εφάμιλλα των διεθνών προδιαγραφών, οι αρχαιολογικοί χώροι να “ψυχαγωγούν” με την αρχαία σημασία της λέξης τους επισκέπτες και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, να παράγει -που παράγει- ό,τι πιο δυναμικό μπορεί να εκφραστεί. Ο πρωθυπουργός μας έδωσε τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως μας έδωσε λύσεις, στο να αντιμετωπίσουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν τα οποία δεν είναι λίγα, προκειμένου το όραμα μας να γίνει πραγματικότητα

Οι παραπάνω δηλώσεις περιέχουν θεωρώ ισχυρές δόσεις προεκλογικού λόγου -κάτι από το οποίο διαφαίνεται και η ταχύτητα ωρίμανσης των σκέψεων της κυβέρνηση κατά την διαδρομή μεταξύ του «εξαγγέλω» και «υλοποιώ»- και παράλληλα μου δημιουργείται η εντύπωση πως το υπουργείο πολιτισμού παρουσιάζεται ως μια νέα «startup» που προσπαθεί να εισέλθει τώρα στην αγορά και που η Κυβέρνηση σκοπεύει να την βοηθήσει με όρους marketing. Αυτό δεν είναι καθόλου κατακριτέο βέβαια· αντιθέτως πολύ σοβαρό ζητούμενο για το σήμερα και το αύριο της εμπορικής πτυχής του Πολιτισμού. Θεωρώ όμως ότι λείπει από τις δηλώσεις η άκρως αναγκαία «οραματιστική σχέση με το μέλλον» του Πολιτισμού· ένα συστατικό της οποίας είναι και η ατομική μας σχέση με όλα όσα αενάως συνθέτουν την καταγεγραμμένη πολιτισμική μας ταυτότητα· αυτή ακριβώς την οποία το υπουργείο, και οι φορείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού επιθυμούν -ή προσπαθούν έστω- ν’ αφηγηθούν «τουριστικώς» στον επισκέπτη.

«Η Ελλάδα του αύριο. Η Ελλάδα των επενδύσεων»

Ένα επιτυχές πολιτιστικό αφήγημα που δύναται να εργαλειοποιείται καί ως τουριστική ατραξιόν με τους κανόνες και τις πρακτικές του marketing είναι δεδομένο πως εμπεριέχει και την διαχείριση του ως προϊόν, αλλά ας μου επιτραπεί από τους νεοτεριστές της πολιτιστικής οικονομίας, του marketing και της πολιτικής να δηλώσω ότι όταν αναφερόμαστε ως πολιτική ηγεσία στον Πολιτισμό, θα πρέπει να θυμόμαστε τον «άνθρωπο» που τον κρατά -και θα τον κρατήσει- παρόντα αλλά και τον άνθρωπο που θα τον «καταναλώνει» (με ποιούς όρους και πρακτικές άραγε;). Άλλωστε ο ελληνικός πολιτισμός έχει σχεδόν «ηδονική» σχέση με τον άνθρωπο και το ζητούμενο που κατά τη γνώμη μου λείπει από τις παραπάνω εξαγγελίες είναι το πως το πολιτιστικό αφήγημα του ελληνικού κόσμου μπορεί να γίνει κτήμα πρωτίστως στους έλληνες και αργότερα ως αφήγημα σε τουριστικό ένθετο.

Από τη γνώση της γλώσσας έως και το τί σχολείο θέλουμε, ο δρόμος που κάποια στιγμή θα πρέπει να κληθεί να διανύσει το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Υπουργείο Παιδείας (υπό την οποιαδήποτε κυβέρνηση!) είναι μακρύς και ίσως στην Ελλάδα να μην ασφαλτοστρώθηκε ποτέ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα PoliticsReport.gr εκφράζουν αποκλειστικά και μόνον τους συγγραφείς τους. Η PoliticsReport.gr δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση υλικού χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της PoliticsReport.gr.